A vízfogyasztás jelentősége a mindennapi életünkben

A vízfogyasztás jelentősége a mindennapi életünkben

A megfelelő működéshez a test összes sejtjének és szervének folyadékra/vízre van szüksége.
 
Íme néhány érv amellett, hogy miért van kiemelt jelentősége a vízfogyasztásnak a mindennapjainkban:
 
  • A víz oxigént szállítás, erekre gyakorolt hatás
  • A víz emésztésben betöltött szerepei közül néhány
  • Testhőmérséklet szabályozása, méregtelenítés, vesék egészségének fenntartásában betöltött szerep
  • Ízületek valamint a bőr egészségének fenntartása
  • A megfelelő testsúly fenntartása
     

 
1. A vér több mint 90 százaléka víz, és a vér oxigént szállít a test különböző részeire. Továbbá a vízhiány miatt a vér sűrűbbé válhat, ezzel növelve a vérnyomást. 
​​​​​​​
2. A víz emésztésben betöltött szerepei közül néhány 

A nyáltermelődésre többek között hatással van a folyadékfogyasztás, minél több folyadékot fogyaszt valaki, annál inkább megnő a nyáltermelődése. A nyálban levő enzimek (alfa-amiláz) segítik az emésztési folyamatokat. Az ivóvíz a száját is tisztán tartja, így csökkentheti a fogszuvasodás kialakulását. Hozzáférhetővé teszi az ásványi anyagokat és tápanyagokat (pl. vízben oldódó vitaminok). A bélnek vízre van szüksége a megfelelő működéshez. A kiszáradás emésztési problémákhoz, székrekedéshez és túl savas gyomorhoz vezethet, amely növelheti a gyomorégés és a gyomorfekély kockázatát.
 
3. Testhőmérséklet szabályozása, méregtelenítés, vesék egészségének fenntartásában betöltött szerep

A víz, amelyet a bőr középső rétegeiben tárol, verejtékként kerül a bőr felszínére, amikor a test felmelegszik. A test az izzadás, párologtatás során képes szabályozni, hűteni önmagát. A vesék szabályozzák a folyadék mennyiségét a testben. Az elégtelen víz például vesekő kialakulásához vezethet. A víz segítségével képes a szervezetünk a méregtelenítésre ezért jelentősége kiemelt fontosságú és mindig figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelere.

4. Ízületek valamint a bőr egészségének fenntartása

Az ízületekben és a gerinc korongjában található porc körülbelül 80 százalék vizet tartalmaz. A hosszú távú kiszáradás csökkentheti az ízületek ütéselnyelő képességét, ami ízületi fájdalomhoz vezethet. A dehidratáció a bőrünkre is hatással van, ugyanis kiszáradással a bőr kiszolgáltatottabbá válhat a bőr rendellenességeivel és az idő előtti ráncokkal szemben.

5. A megfelelő testsúly fenntartása

A tudatos vízfogyasztás segíthet a megfeleő testsúly fenntartásában. Az étkezés előtti vízzel történő „előzetes feltöltés” a teltségérzet kialakításával segíthet megakadályozni a túlevést ezek mellett javasolt elkerülni az édesített leveket és üdítőket 
 
A Diamond Family magas fehérje és alacsony szénhidrát tartalmú italjai könnyen beépíthetőek a napi rutinba a megfeleő vízfogyasztás mellett, valamint alternatívát nyújtanak a magas szénhidtráttartalmú termékekkel szemben. Amennyiben több információra van szüksége bátran írjon, keresse tanácsadóinkat!

Source:  James M.( 2018): Fifteen benefits of drinking water, Medical News Today

Neked ajánljuk

Blog

Hasonló receptek

Karfiolleves

bővebben

Kínai tészta pirított zöldségekkel

bővebben

Spenótos tagliatelle

bővebben

Madártej

bővebben