Az antioxidánsok szerepe az életünkben – védelem a sejtromboló szabad gyökök ellen
Az antioxidánsok szerepe az életünkben – védelem a sejtromboló szabad gyökök ellen
Manapság sajnos egyre nehezebb védekeznünk a szervezetünket károsító hatásokkal szemben, sok esetben a szervezetünk nem képes az egyensúlyt fenntartani, így túlsúlyba kerülhetnek a sejteket károsító szabad gyökök. Mivel a szabad gyökök károsítják a sejteket, túlzott mértékű jelenlétük a szervezetben növeli a krónikus betegség (rák) kialakulásának kockázatát, és az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.
Az antioxidánsok – sejtjeink védelmezői
Szerencsére van megoldás a szabad gyökök ellen, hiszen az antioxidáns vegyületek megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket. Szervezetünk folyamatosan ki van téve a szabad gyökök támadásainak, melyek természetes anyagcsere folyamatok közben is keletkeznek, de ha a szervezet védelmi rendszere optimális, a saját maga által termelt szabad gyököket képes semlegesíteni.
Szabad gyökök termelődnek külső környezeti hatások (UV-sugárzás, légszennyezettség, dohányfüst, vegyszerek), életmódbeli tényezők (egészségtelen táplálkozás), valamint a stressz hatására is.
Diamond Family bio-aktív antioxidáns keverék
Szervezetünk folyamatosan küzd a szabad gyökök ellen saját maga termelt enzimek, valamint a táplálékkal bevitt antioxidánsok segítségével. Ezért fontos, hogy minél több antioxidánst juttassunk be a szervezetünkbe. A Diamond Family folyékony étrend-kiegészítő termékei a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak mellett magas antioxidáns-tartalmú zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények koncentrált kivonatát tartalmazzák, így vértezik fel immunrendszerünket a szabad gyökök ellen, hiszen táplálkozás útján nagyon nehéz a megfelelő mennyiség napi bevitele.
Panax ginzeng - antioxidáns hatással rendelkezik, egyes hatóanyagai jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését.
Brokkoli – antioxidáns tartalma mellett javítja a csontok egészségét, fokozza az immunrendszer működését, javítja a bőr egészségét, segíti az emésztést, valamint csökkenti a gyulladást a szervezetben.
Spirulina - számos erős antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül kiemelkedik a klorofill. A spirulina a leggazdagabb forrása a béta-karotinnak, a karotinoidok mind a 10 fajtája megtalálható benne, melyek közismerten erélyes antioxidáns anyagok, kiemelten védik bőrünket a káros hatásoktól, UV-sugárzástól.
Zöld tea - a zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozó, erős hatású antioxidáns.
Szőlőmag - egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak. A mikroőrleményében található polifenolok antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének erősítéséhez és a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.
Cékla - a mélyvörös zöldségek festékanyaga a betain nevű antioxidáns, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A cékla vértisztító hatásáról is ismert.
Tőzegáfonya - kiváló antioxidáns, segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását és fenntartja a húgycsövek egészségét.
Goji bogyó – tele van rosttal, vassal valamint A- és C-vitaminnal. A vas nélkülözhetetlen, hiszen részt vesz az oxigén szállításban és a vörösvérsejtek termelésében, antioxidánsként hat a szervezetben.
Málna keton - a málnából kivont vegyület, amely felelős a málna aromájáért és ízéért. A málna-keton nagyon magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, mivel azonban a málna-keton gyengén koncentrálódik magában a gyümölcsben, kihasználható mennyiségben történő kinyerése nagy mennyiségű gyümölcsöt igényel.
Acerola - cseresznyéhez hasonló gyümölcs Közép- és Dél-Amerikában őshonos, a gyümölcs neve megegyezik a fa nevével, amin terem. Az acerola bőségesen tartalmaz antioxidáns polifenolokat, így bioflavonoidokat is, az enyhe kesernyés ízért felelős tanninokat, valamint a gyümölcs színét adó antocianinokat. Ezek a gyümölcs húsában lévő anyagok, az A-vitaminnal és a C-vitaminnal „összedolgozva” képesek megsemmisíteni a korai sejtöregedést, gyulladásokat, érrendszeri problémákat és daganatokat okozó szabad gyököket.
Feketeáfonya - számos antioxidáns csoport megtalálható benne: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok. Hatásos a vastagbél-, a mell-és a bőrrák kialakulásának megakadályozásában.
Acai bogyó – az acai pálma gyümölcse, amely közép- és dél-amerikai esőerdőkben honos. Sötétlila héj és sárga hús veszi körül a nagyméretű magot. Az acai bogyó hihetetlenül nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, megelőzve a kék- és vörösáfonyát.
Gránátalma - a gránátalma magjai jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni. Megakadályozhatják a tumorok növekedését és átterjedését.
Citrus-bioflavonoidok - a bioflavonoidok lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában, védik a sejteket a szabad-gyököktől. A C-vitamin kiemelkedően fontos a máj méregtelenítő képessége szempontjából, segíti a szervezetet megszabadulni az idegen, szintetikus anyagoktól, például a drogoktól (gyógyszerektől), a rákkeltő anyagoktól, a szennyeződésektől és más mérgektől.
Likopin - A paradicsom és a piros paprika élénk színéért felelős. A likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé. A likopin antioxidáns hatású festékanyagot a modern ember szinte kizárólag csak a paradicsomból nyeri. A likopin betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják.
Q10 koenzim - A szív- és érrendszeri betegségek prevenciójának egyre teljesebb körű szerepe és a tudatos táplálkozás egyre nagyobb térhódítása közös kapcsolódási pontok kialakításával újfajta megelőzési szemléletet hoz magával. Ezzel párhuzamosan a szabad gyökök káros hatásának, illetve az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett el a koenzim-Q10 molekula előtérbe kerüléséhez.
Ginko biloba - A fa kivonatát tartalmazó táplálék-kiegészítőkhöz számos pozitív tulajdonságot társítanak, elsősorban az agyra és idegrendszerre kifejtett jótékony hatásai ismertek. A ginkgo biloba nagy mennyiségben flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatásukról ismert vegyületek.
Aloevera - Az aloeverának fertőtlenítő és erős gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Emellett antioxidáns szer, a sejtek anyagcseréjének élénkítését, a bőr sejtjeinek megfiatalítását, tisztító és méregtelenítő, immunrendszer erősítő, fájdalmat csillapító hatást is tulajdonítanak az aloénak.