Az antioxidánsok szerepe az életünkben – védelem a sejtromboló szabad gyökök ellen

Az antioxidánsok szerepe az életünkben – védelem a sejtromboló szabad gyökök ellen

Manapság sajnos egyre nehezebb védekeznünk a szervezetünket károsító hatásokkal szemben, sok esetben a szervezetünk nem képes az egyensúlyt fenntartani, így túlsúlyba kerülhetnek a sejteket károsító szabad gyökök. Mivel a szabad gyökök károsítják a sejteket, túlzott mértékű jelenlétük a szervezetben növeli a krónikus betegség (rák) kialakulásának kockázatát, és az öregedési folyamatok is felgyorsulnak.

Az antioxidánsok – sejtjeink védelmezői

Szerencsére van megoldás a szabad gyökök ellen, hiszen az antioxidáns vegyületek megkötik és eltávolítják a testből a szabad gyököket. Szervezetünk folyamatosan ki van téve a szabad gyökök támadásainak, melyek természetes anyagcsere folyamatok közben is keletkeznek, de ha a szervezet védelmi rendszere optimális, a saját maga által termelt szabad gyököket képes semlegesíteni.
Szabad gyökök termelődnek külső környezeti hatások (UV-sugárzás, légszennyezettség, dohányfüst, vegyszerek), életmódbeli tényezők (egészségtelen táplálkozás), valamint a stressz hatására is.
 
Diamond Family bio-aktív antioxidáns keverék
 

Szervezetünk folyamatosan küzd a szabad gyökök ellen saját maga termelt enzimek, valamint a táplálékkal bevitt antioxidánsok segítségével. Ezért fontos, hogy minél több antioxidánst juttassunk be a szervezetünkbe. A Diamond Family folyékony étrend-kiegészítő termékei a vitaminok, ásványi anyagok és aminosavak mellett magas antioxidáns-tartalmú zöldségek, gyümölcsök és gyógynövények koncentrált kivonatát tartalmazzák, így vértezik fel immunrendszerünket a szabad gyökök ellen, hiszen táplálkozás útján nagyon nehéz a megfelelő mennyiség napi bevitele.
 
Panax ginzeng - antioxidáns hatással rendelkezik, egyes hatóanyagai jelentős szerepet játszhatnak az érelmeszesedés, a máj és a szembetegségek kialakulásának megelőzésében. Olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a vírusok és baktériumok elpusztítása hivatott speciális immunsejtek termelődését.

Brokkoli – antioxidáns tartalma mellett javítja a csontok egészségét, fokozza az immunrendszer működését, javítja a bőr egészségét, segíti az emésztést, valamint csökkenti a gyulladást a szervezetben.

Spirulina - számos erős antioxidáns vegyületet tartalmaz, melyek közül kiemelkedik a klorofill. A spirulina a leggazdagabb forrása a béta-karotinnak, a karotinoidok mind a 10 fajtája megtalálható benne, melyek közismerten erélyes antioxidáns anyagok, kiemelten védik bőrünket a káros hatásoktól, UV-sugárzástól.

Zöld tea - a zöld tea egészségvédő hatása évezredek óta ismert. A daganatos betegségek megelőzésében is nagy jelentőséget tulajdonítanak, a benne lévő epigallocatechin-gallátnak (EGCG), mely a polifenolok családjába tartozó, erős hatású antioxidáns.

Szőlőmag - egyike a természet leghatékonyabb antioxidánsainak. A mikroőrleményében található polifenolok antioxidáns hatásának köszönhetően hozzájárulnak a szervezet immunrendszerének erősítéséhez és a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához.

Cékla - a mélyvörös zöldségek festékanyaga a betain nevű antioxidáns, amely tumorellenes hatású, és segíti a vörösvérsejtek regenerálását és szaporodását. A cékla vértisztító hatásáról is ismert.

Tőzegáfonya - kiváló antioxidáns, segít megelőzni a húgyúti fertőzések kialakulását és fenntartja a húgycsövek egészségét.

Goji bogyó – tele van rosttal, vassal valamint A- és C-vitaminnal. A vas nélkülözhetetlen, hiszen részt vesz az oxigén szállításban és a vörösvérsejtek termelésében, antioxidánsként hat a szervezetben.

Málna keton - a málnából kivont vegyület, amely felelős a málna aromájáért és ízéért. A málna-keton nagyon magas antioxidáns-tartalommal rendelkezik, mivel azonban a málna-keton gyengén koncentrálódik magában a gyümölcsben, kihasználható mennyiségben történő kinyerése nagy mennyiségű gyümölcsöt igényel.

Acerola - cseresznyéhez hasonló gyümölcs Közép- és Dél-Amerikában őshonos, a gyümölcs neve megegyezik a fa nevével, amin terem. Az acerola bőségesen tartalmaz antioxidáns polifenolokat, így bioflavonoidokat is, az enyhe kesernyés ízért felelős tanninokat, valamint a gyümölcs színét adó antocianinokat. Ezek a gyümölcs húsában lévő anyagok, az A-vitaminnal és a C-vitaminnal „összedolgozva” képesek megsemmisíteni a korai sejtöregedést, gyulladásokat, érrendszeri problémákat és daganatokat okozó szabad gyököket.

Feketeáfonya - számos antioxidáns csoport megtalálható benne: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok. Hatásos a vastagbél-, a mell-és a bőrrák kialakulásának megakadályozásában.

Acai bogyó – az acai pálma gyümölcse, amely közép- és dél-amerikai esőerdőkben honos. Sötétlila héj és sárga hús veszi körül a nagyméretű magot. Az acai bogyó hihetetlenül nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, megelőzve a kék- és vörösáfonyát.

Gránátalma - a gránátalma magjai jótékony hatással vannak az egész szervezetre. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni. Megakadályozhatják a tumorok növekedését és átterjedését.

Citrus-bioflavonoidok - a bioflavonoidok lényeges szerepet játszanak a C-vitamin felszívódásában és annak a szervezetben történő feldolgozásában, védik a sejteket a szabad-gyököktől. A C-vitamin kiemelkedően fontos a máj méregtelenítő képessége szempontjából, segíti a szervezetet megszabadulni az idegen, szintetikus anyagoktól, például a drogoktól (gyógyszerektől), a rákkeltő anyagoktól, a szennyeződésektől és más mérgektől. 

Likopin - A paradicsom és a piros paprika élénk színéért felelős. A likopin vörösre festi a zöldségek, gyümölcsök húsát. A vérnarancs például a likopintól piros, és a grapefruit húsa is ennek hatására válik rózsaszínűvé. A likopin antioxidáns hatású festékanyagot a modern ember szinte kizárólag csak a paradicsomból nyeri. A likopin betegségmegelőző szerepét számos daganatos megbetegedés kialakulásában statisztikai és kutatási adatok is alátámasztják.

Q10 koenzim - A szív- és érrendszeri betegségek prevenciójának egyre teljesebb körű szerepe és a tudatos táplálkozás egyre nagyobb térhódítása közös kapcsolódási pontok kialakításával újfajta megelőzési szemléletet hoz magával. Ezzel párhuzamosan a szabad gyökök káros hatásának, illetve az ellenük való védekezés fontosságának felismerése vezetett el a koenzim-Q10 molekula előtérbe kerüléséhez.

Ginko biloba - A fa kivonatát tartalmazó táplálék-kiegészítőkhöz számos pozitív tulajdonságot társítanak, elsősorban az agyra és idegrendszerre kifejtett jótékony hatásai ismertek. A ginkgo biloba nagy mennyiségben flavonoidokat és terpenoidokat tartalmaz, amelyek erős antioxidáns hatásukról ismert vegyületek.

Aloevera - Az aloeverának fertőtlenítő és erős gyulladáscsökkentő hatást tulajdonítanak. Emellett antioxidáns szer, a sejtek anyagcseréjének élénkítését, a bőr sejtjeinek megfiatalítását, tisztító és méregtelenítő, immunrendszer erősítő, fájdalmat csillapító hatást is tulajdonítanak az aloénak.
 

 

Neked ajánljuk

Blog

Hasonló receptek

Ízületi problémák megelőzése és kezelése

bővebben

Kakaóba croissant

bővebben

Sikeres diéta, jól meghatározott étrend pajzsmirigy problémák esetén

bővebben

Karfiolkrémleves cheddar sajtos golyókkal

bővebben