A ketózisról bővebben

Mi a ketózis?

A ketózis a szervezet természetes biológiai állapota. Akkor következik be, ha a szervezet rendszeresen megfelelő mennyiségű proteint (fehérjét) vesz fel, és emellett a szénhidrát bevitele minimálisra csökken. A ketózis alatt a szervezetben ketonok termelődnek, amelyek a zsírszövet lebontásával jönnek létre, és képesek helyettesíteni a szénhidrátokat, melyek az emberi szervezet energiaforrásai.Ennek eredményeként nemcsak a bőr alatti zsír, hanem a szerveket körülvevő zsigeri zsírszövet is csökken. Csökken a vér koleszterinszintje, valamint a cukrokat bontó inzulin hormon termelése, amely az édesség iránti vágyért felelős. A ketózist nem kíséri éhség, sóvárgás vagy rossz hangulat. A ketózis méregteleníti a szervezetet, hiszen a test a lerakódott salakanyagokat is kiüríti, így azok a széklettel és a vizelettel távoznak. A szervezet átlagosan 3-5 nap ketodiéta után kerül a ketózis állapotába. A fehérjediéta összeállítása mindennapi ételekből is lehetséges, de körülményes és időigényes, a Diamond Family programjánál a tanácsadóink személyre szabottan állítják össze a programot, amely speciális, gyorsan elkészíthető vagy azonnal fogyasztható, magas fehérjetartalmú ételekből áll, ezzel megkönnyítve az életmódváltást.

Mi a zsigeri zsír és miért fontos csökkenteni a mennyiségét?

A zsigeri zsírszövet a belső szerveinket borítja, és ha kóros mértékben felszaporodik, jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet. Ha túl sokat eszünk illetve rosszak az étkezési szokásaink a szervezet nem a bőr alatti rétegben, hanem közvetlenül a belső szervek körül kezdi el a zsírt raktározni.

A zsigeri zsírok a hasüregben helyezkednek el, a hasi belső szerveket, a hasnyálmirigyet, tüdőt, májat, veséket és a szívet borítják be, így védve őket a külső behatásokkal szemben, a kérdés csupán annyi, hogy milyen mértékben képeznek védőburkot. 

A zsigeri zsír jóval aktívabb az anyagcserében, ráadásul hormonszerű anyagokat (stressz hormont, gyulladási faktorokat) termel. Több ezer olyan molekula szabadulhat fel belőle és kerülhet a szervezetedbe, amelyek olyan betegségeket esélyét növelhetik, mint a visszér a lábakra nehezedő túl nagy nyomás miatt, az infarktus, mivel ha a szívet zsír borítja, működése gyengül, onkológiai jellegű betegségek, hormonális zavarok, az anyagcsere-folyamatok felborulása.

A zsigeri zsírok nemcsak hormonszerű anyagokat bocsátanak ki, hanem ők maguk is nagyon érzékenyek a hormonális változásokra. Menopauza után a nők testében drasztikusan visszaesik az ösztrogén mennyisége, a zsigeri zsírok mennyisége viszont erőteljesen megnő. A különböző hormonális zavarok és anyagcsere problémák, valamint a túlzott ülő életmód szintén nagy kockázatot jelentenek.

Zsigeri zsírok felhalmozódása esetén hasi típusú elhízás a jellemző (ez az úgynevezett alma alkat). 

A Diamond Family cég csapata az Omron speciális testösszetételt elemző mérlegét használja, ez alapján a visceralis  zsírszint eredményének értelmezése a következő:
 
Visceralis zsír értéke  Besorolás
1-9    normális
10-14  magas
15-30  nagyon magas


Megfelelő életmódváltással a zsigeri zsír értéke jelentősen javul!

A zsigeri zsír csökkentésének érdekében étrendünk megváltoztatása a legfontosabb. Kerülni kell a gyorsan felszívódó, finomított szénhidrátokat és cukrokat és a túl sok telített zsírt, és növeljük a rostban gazdag zöldségbevitelt. A rostok hatására egyenletesen szívódnak fel a tápanyagok, így nem raktározzuk el őket zsírok formájában.

A fehérjediéta egy bizonyítottan jó módszer arra, hogy ne kelljen éheznünk, viszont a felesleget lassan, de biztosan elveszítsük. Ha a megfelelő étrendet még egy kis könnyű, aerob típusú mozgással is kombinálni tudjuk, mint például a sétálás, a futás, vagy az úszás, akkor még eredményesebbek lehetünk. Emellett rendkívül fontos, hogy elegendő folyadékot (vizet, zöldteát) igyunk és pihentető legyen az alvásunk, valamint minimálisra csökkentsük a stresszt az életünkben.

Ketózis előnyei

A ketózis állapota rengeteg előnnyel jár, sokan vonzzák a fogyáshoz szükséges ketogén étrendet, de ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen a ketózisnak csupán mellékhatása a fogyás:
 • Megnövekedett energiaszint
 • Csökkent testzsír / megnövekedett izomtömeg 
 • Gyulladáscsökkenés
 • Csökkenő étvágy, hamarabb következik be a telítettség
 • Jobb koncentráció
 • Jobb és pihentetőbb alvás
 • Csökkenő vércukorszint 
 • Csökkenő vérnyomás és koleszerinszint
 • Jobb edzési teljesítmény
 • A neurológiai betegségek, például a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór lassú progressziója
 • Csökken a rohamok súlyossága és gyakorisága epilepsziában szenvedő embereknél