BMR (Alapanyagcsere)

BMR (Basal Metabolic Rate) azaz alapanyagcsere érték

A BMR értékem megmutatja, mennyi a minimális energiamennyiség, amire a szervezetnek nyugalomban szüksége van az alapvető életfunkciók – úgymint a szívműködés, légzés, testhőmérséklet – fenntartásához.
 

BMR kalkulátor

év
cm
kg

Eredmény:

Amennyiben kíváncsi testösszetételére is vagy szívesen kipróbálná programjaink bármelyikét, keresse személyes tanácsadóját. Kapcsolat

BMR változók:

  • Izomtömeg - Az olyan aerob testmozgás, mint a futás vagy a kerékpározás, nincs hatással a BMR-re. Az anaerob testmozgás, például a súlyemelés, közvetve magasabb BMR-hez vezet, mert izomtömeget épít, növeli a nyugalmi energiafogyasztást. Minél több izomtömeg van az egyén fizikai összetételében, annál magasabb a BMR, amely testének fenntartásához egy bizonyos szinten szükséges.  
  • Életkor - Minél több idős és fogyatékosabb az egyén, annál alacsonyabb a BMR-értéke, vagy annál alacsonyabb a minimális kalóriabevitel, amely szükséges ahhoz, hogy szerveik működése egy bizonyos szinten fennmaradjon.  
  • Genetika - Az ősöktől átadott örökletes tulajdonságok befolyásolják a BMR-t.  
  • Időjárás - A hideg környezet megnöveli a BMR-t a homeosztatikus testhőmérséklet létrehozásához szükséges energia miatt. Hasonlóképpen, a túl sok külső hő megnövelheti a BMR-t, mivel a test energiát fordít a belső szervek lehűlésére. A BMR körülbelül 7%-kal növekszik a test belső hőmérsékletének 1,36 oC emelkedése esetén.  
  • Terhesség - Egy külön magzat megélhetésének biztosítása belsőleg növeli a BMR-t. Ezért a terhes nők hajlamosak a szokásosnál többet enni. Emellett a menopauza a hormonális változásoktól függően növelheti vagy csökkentheti a BMR-t.
  • Étrendkiegészítők - Bizonyos kiegészítők vagy gyógyszerek növelik a BMR-t.

Forrás: Johnstone AM, Murison SD, Duncan JS, Rance KA, Speakman JR, Factors influencing variation in basal metabolic rate include fat-free mass, fat mass, age, and circulating thyroxine but not sex, circulating leptin, or triiodothyronine1. Am J Clin Nutr 2005; 82: 941-948.