Egészség

A magyar felnőttek jelentős súlytöbbletéhez és kirívóan rossz egészségi állapotához az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód egyaránt hozzájárul. Egyes statisztikák szerint a Magyarországon élő három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Étrendünkre főleg az állati eredetű zsír és a nem megfelelő zöldség- és gyümölcsfogyasztás a jellemző. Egy felnőtt naponta csupán 7000 lépést tesz meg, mindössze 10 percet sportol és több mint 5 órát ül a megváltozott életformánk miatt.

Az elhízás rontja az életminőségünket, valamint számos krónikus betegség kialakulásának kockázatát is növeli, mint például a 2-es típusú cukorbetegség, a szívkoszorúér-, a magasvérnyomás-betegség, a stroke, egyes rákbetegségek és pszicho-szociális problémák, melyek korai halálozáshoz vezethetnek. Az elhízás problémája mára olyan méreteket öltött, hogy népegészségügyi jelentősége vetekszik a dohányzáséval, pedig egy kis odafigyeléssel és egészséges életmóddal jelentősen csökkenthető az ehhez köthető betegségek kialakulása.

Figyeljünk oda magunkra, figyeljünk az egészségünkre! Ahogy a mondás is tartja, „Ép testben, ép lélek” – ha kellően gondoskodunk testünkről, akkor a lelkünk is meg fogja hálálni.


Forrás: https://www.ogyei.gov.hu/otap_2014

Fehérjediétás ételek