GYIK - Protein

Miben rejlik a fehérjediéta lényege?

A fehérjékben gazdag ételek segítik a fogyókúrát azáltal, hogy a fogyás nem az izomtömegből, hanem a zsírszövetből történik majd. Nagyobb és hosszabb ideig tartó teltségérzetet biztosítanak, kiváltképp, ha magas rosttartalmú zöldségeket is fogyasztunk melléjük köretként. Mivel hamarabb érezzük magunkat jóllakottnak, az étkezések során elkerülhetjük a túlevést, ami a szénhidrátban gazdag ételekkel könnyebben előfordulhat. A fogyás rendkívül látványos, hiszen a szervezetünk a csökkentett szénhidrátbevitel miatt a zsírraktárakat kezdi el lebontani, és fizikai aktivitás esetén innen fedezi a fokozott energiaszükségletet.Mi az a fehérje és miből épül fel?

A három alaptápanyagunk közé tartoznak: a zsírok, a szénhidrátok (vagy cukrok) és a fehérjék. Mindhárom tápanyag energiát szolgáltat a testünknek, de a fehérjék (vagy proteinek) elsődleges feladata, hogy sejteket építsen belőlük a szervezetünk. 
A fehérjék alap-építőköveit aminosavaknak hívjuk, 11-et képes az emberi szervezet önmaga is előállítani, a fennmaradó 9 aminosav pedig táplálkozás útján vagy táplálék-kiegészítővel pótolható, hogy fokozzák az atlétikai teljesítményt, regenerációt vagy javítsák a hangulatot. Ezek az esszenciális vagy nélkülözhetetlen aminosavak elengedhetetlenek az egészségesen működő szervezet számára. Az aminosavak a szervezetünk számára rendkívül fontosak, hiszen belőlük épül fel az izomzat, a bőr, a haj, a körmök, az inak, a kötőszövet, minden enzim is fehérje. Az enzimek építik fel a tápanyagból kinyert aminosavakból a fehérjét a szervezetünkben. 
A fehérjeporok, különösen a tejsavó fehérjék kiváló forrásai a teljes fehérjének és tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat.
Az esszenciális aminosavakban gazdag állati fehérjék közé tartozik a marha, a sertés, a pulyka, a csirke, a tojás, a tej, a joghurt, a sajt és a tenger gyümölcsei. Az állati fehérjéket “teljes fehérjéknek” tekintik, mivel az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák.

Mikor érdemes fogyasztani esszenciális aminosavakat?

Az anabolikus (izomépítő) állapot fenntartása és az izomlebontás megakadályozása érdekében  sportolás előtt és sportolás után is érdemes szabad formájú esszenciális aminosavakat fogyasztani.
 
Gondoljunk a fehérjére úgy, mint az alap építőkövek egyikére. Ebből épülnek fel az izmok, de fel is használják energiaforrásként. Az is előfordul, hogy a szervezet simán hozzányúl az izomzathoz, ha aminosavak kellenek például enzimképzéshez, ezért arra nagyon kell figyelni, hogy izomnövelés során elég fehérjét vigyél be napi szinten.

Mennyi az optimális fehérjebevitel?

Az alap fehérjeszükséglet (hogy pontosan hány gramm fehérjére van szükségünk naponta) egyszerűen kiszámítható, annyi grammra van szükség naponta, ahány kilógramm az egyén. Viszont nem mindegy a testösszetételünk, hiszen a zsírt nem kell fehérjével támogatni. Például egy 65kg súlyú nőnek minimum 65g fehérjére van szüksége naponta. Ezt a napi minimum mennyiséget egyéb tényezők is befolyásolhatják: diéta, sport vagy fizikai munka végzése esetén szervezetünk fehérjeigénye 2-2,5g/testtömegre nőhet.