Sikeres diéta, jól meghatározott étrend pajzsmirigy problémák esetén

Sikeres diéta, jól meghatározott étrend pajzsmirigy problémák esetén

Magyarországon szinte népbetegségnek tekinthető a pajzsmirigy betegsége, hiszen hazánk a közepesen jódhiányos területek közé tartozik, amely magában hordozza a pajzsmirigy betegségek kialakulásának kockázatát. Elsősorban a nők körében gyakori, amiért a várandósság alatt és a szoptatás miatt megnövekedett jódszükséglet és hormonális változások is okolhatóak. 
 

 
Miért gond, ha nem működik megfelelően?

A pajzsmirigy a nyelőcső két oldalán elhelyezkedő, pillangó alakú szerv. Élettani feladata a thyroxint (tiroxin vagy rövidítve T4) és a trijód-thyronint (trijód-tironin vagy T3) hormon termelése. Részt vesz az anyagcsere szabályozásban, kihat a szexuális életre, az agyi működésre és a növekedésre is, az általa termelt hormonok a szervezet valamennyi sejtjének működésére hatást gyakorolnak, fontos szerepet játszanak a magzat testi és idegrendszeri fejlődésében is. Betegségeinek kialakulásáért felelős lehet a nem megfelelő jódfogyasztás mellett az öröklött hajlam, bizonyos autoimmun betegségek, a stressz és az életmód is.

Pajzsmirigy túlműködés esetén javasolt étrend

A pajzsmirigy túlműködés akkor alakul ki, ha a pajzsmirigy több pajzsmirigy hormont termel, mint amennyit a szervezet vár tőle, melynek következménye a felgyorsult anyagcsere, nagyobb étvágy, de ennek ellenére csökken a testsúly, hasmenés, verejtékezés lép fel, jellemzően alacsony a káliumszint.
 
A diéta célja az állapot romlásának megakadályozása, a hasmenés megszüntetése és a káliumszint normalizálása. Az étrend, mellyel kordában tartható a pajzsmirigy, energiában teljes, fehérjedús, zsiradékban és fehérjében is bővelkedő, káliumban gazdag, hogy a megnövekedett energiaigényt fedezni lehessen. 

Az étrend alapjai: a tej és tejtermékek, zöldségek, gyümölcsök, főzelékfélék, teljes kiőrlésű lisztből készült termékek és gabonák. Az alapanyagcsere-fokozók teljes mértékben kerülendőek vagy csak kis mennyiségű fogyasztás javasolt belőlük, kis mennyiségben a hús és húskészítmények fogyaszthatóak, a kávé, erős tea, energiaitalok, kóla és az alkoholos italok, a fűszeres ételek pedig tiltólistásak.



Pajzsmirigy alulműködés esetén javasolt étrend
 
A pajzsmirigy-alulműködés során kevesebb hormon termelődik. A betegség megelőzése érdekében javasolt a megfelelő mértékű jódfogyasztás, amelyet a mindennapokban a hagyományos konyhasó helyett jódozott konyhasó használatával, jódozott ivóvíz fogyasztásávál is bevihetünk szervezetünkbe. Egy felnőtt napi jódszükséglete 150-200 mikrogramm. A felesleges mennyiség, amelyet a szervezetünk már nem képes hasznosítani, a veséken keresztül ürül ki, így nem kell aggódnunk a túlzott bevitel miatt sem.

A diéta energiaszegény, telített zsírsavakban szegény és kiegyensúlyozott koleszterin tartalmú, vitaminokban és rostban bővelkedő. Jódban gazdag ételek: tengeri halak, kagylók, algák, bab, spenót, paradicsom, karfiol, tej- és tejtermékek, eper.

A pajzsmirigy betegségek ellen és a hormontermelés helyreállításáért nagyon sokat tehetünk, ha az életmódunkon változtatunk. A probléma felismerése, diagnosztizálása után, a gyógyszeres kezelés mellett is érdemes azonnal megkezdeni az alul- vagy túlműködésnek megfelelő diétát. A tudatos, vitaminokban, ásványi anyagokban, nyomelemekben és antioxidánsokban gazdag étkezés hatására enyhülnek a betegség tünetei és a jó közérzetünkhöz is hozzájárul. 

A Diamond Family programja pajzsmirigy betegségben szenvedőknek is segítséget nyújthat az étrend megfelelő beállításához, fogyni vágyóknak és súlymegtartóknak egyaránt.
 

Neked ajánljuk

Blog

Hasonló receptek

Karfiolkrémleves cheddar sajtos golyókkal

bővebben

Karfiolleves

bővebben

Az antioxidánsok szerepe az életünkben – védelem a sejtromboló szabad gyökök ellen

bővebben

Pirított karfiol csirkecsíkokkal

bővebben