Ízületi problémák megelőzése és kezelése

Ízületi problémák megelőzése és kezelése

Ízületi gyulladás sajnos nem válogat, kortól, nemtől, edzettségi állapottól, életstílustól függetlenül bárkinél megjelenhet. Sajnos a gyulladás jellegzetes tünetei egy, de akár több ízületben egyszerre is megjelenhetnek. Ilyenkor fontos, hogy megtaláljuk a kiváltó okát is, hiszen más- más kezeléssel tudjuk orvosolni a problémát, ha hátterében valamilyen betegség, például autoimmun rendellenesség vagy hormonális eredetű vagy helyi tünetekkel járó gyulladás, például egy ízületi túlterhelés áll.

Ízületi gyulladás bármely ízületünkben előfordulhat. Mégis a leggyakoribb érintett területek a teherviselő ízületek (csípő, váll) illetve a túlterhelt ízületek (csukló, könyök, térd). A gyulladás egy kellemetlen folyamat a szervezetünkben, amelynek mindig vannak jelei, tipikus tünetei, mint például a duzzanat, a vöröses szín, fájdalom (amely pihenés után rosszabb, bemozgatás után enyhül), a melegség az adott területen, ill. az adott szerv funkciójának csökkenése, hiszen beszűkül a mozgás tartománya.

Túlterhelés miatt létrejött ízületi gyulladások
Amikor az adott ízület túlterhelése okozza az ízület gyulladásának kialakulását, általános mozgásszervi problémáról beszélhetünk, ezt fokozhatja korábbi sérülés, porckopás, helytelen testtartás vagy terhelés, ill. mozgásszervi elváltozás (lúdtalp). Fontos, hogy az ízület a normál funkciójának megfelelően működjön, így a kialakult gyulladás kezelésekor nélkülözhetetlen, hogy megtanuljuk az adott ízület helyes használatát.

Sportolás miatt létrejött ízületi gyulladások
A gyulladás kialakulásának oka az ízület nem megfelelő teherviselése, pl. ha nagyobb súlyokkal dolgozunk, mint amit az ízületünk stabilizálni tudna. Nem szabad teljesen inaktívan, pihentetni a gyulladt területet, de a gyulladást kiváltó súlyt vagy technikát sem szabad alkalmazni, mivel maradandó károsodás is kialakulhat miatta, ilyenkor javasolt a kisebb intenzitás és kisebb súlyok használata. Az ízületi gyulladás hátterében gyakran porckopás is állhat, amely lassú folyamat, amelynek vannak intő jelei, például recsegés az érintett területen vagy mozgáselakadás.

Túlsúly miatt létrejött ízületi gyulladások
A túlsúly folyamatos extra terhelést jelent az ízületekre, amelyeket ezáltal mechanikai ártalmak (lúdtalp, lábboltozat süllyedés), kopások érik. Az ízületekben megtalálható porcréteg folyamatosan körforgásban fel és leépül, a többletsúllyal történő mozgás vagy nem mozgás hatására a lebontás mértéke nagyobb lesz. Az ízületeket borító porc először elvékonyodik, majd el tűnik, a porcszövet érdessé válik, és alatta a csont megvastagodik, később a csontok végei összeérnek, súrlódnak, ami nagy fájdalmat okoz, és ízületi gyulladással jár.

Az ízületi gyulladás kezelése
A gyulladás egy védekező mechanizmusa szervezetünknek, így jelzi, hogy változtatásra van szükség. Ízületi gyulladás esetén nem kell felfüggesztenünk a mozgást, de fontos, hogy a gyulladás mértékének és súlyosságának megfelelő edzésprogramot válasszunk, a testedzés ízületekre gyakorolt hatása által jobb lesz az ízületi nedv képződés és a szervezet anyagcseréje, ami segít, hogy kevesebb rost-/porcelhalás menjen végbe.
Mozgás mellett alkalmazhatunk különböző gyulladáscsökkentő gyógyszereket, krémeket, gyógynövényeket is, ezek viszont a gyulladást nem szüntetik meg, csak lelassítják a folyamatát.
Pillanatnyi segítséget nyújthat a borogatás vagy a jegelés is, a hideg terápia segítségével a csökkenthetjük a gyulladás kellemetlen tüneteit. A jegelést körültekintően kell végezni, hogy hiszen felszíni sérüléseket, illetve keringési problémákat is okozhat.

A megfelelő táplálék-kiegészítők szerepe a megelőzésben és gyógyulásban
Alkalmazhatunk táplálék kiegészítőket is, amely nem csak a kezelésben, hanem már az ízületi gyulladás megelőzésében is fontos szerepet játszhat. A legfontosabb ízületet támogató vegyületek: glükozamin- és kondroitin-szulfát, MSM és a kollagén.

Glükozamin
A glükozamin-szulfát a szervezetünkben is megtalálható és általában kagyló- és rákfélék vázából nyerik ki. Fontos szerepe van az ízületi gyulladások lassításában és kialakulási rizikójuk csökkentésében.

Kondroitin
A kondroitin egy természetes anyag, amely az emberi testben megtalálható és a porc fő összetevője, segíti az ízületi regenerációt és a porcképződést. Az étrend-kiegészítőkben megtalálható kondroitin természetes úton származhat állati porcokból (marha, sertés, cápa) ill. előállítható szintetikus úton is kondroitin-szulfán formában.

MSM
A metil-szulfonil-metán (MSM) egy ízületvédő és a szerves kén forrása, amely növeli az ízületek egészségét, rugalmasságát és mobilitását, enyhíti a gyulladást és csökkenti a fájdalmat. Minden ízületi problémához alkalmas, mert elősegíti a kötőszövet kialakítását és javítja az ízületeket, inakat és ínszalagokat, gyorsíthatja a regenerációt.
 
Kollagén
A szervezetben egyik leggyakrabban előforduló fehérje, a bőrben, a csontokban, inakban, izmokban és az agyban is megtalálható. A II. Típusú hidrolizált kollagén az ízületi porc fő alkotóeleme, és az emberi porcban található aminosavakat tartalmazza. A testünk ezeket az aminosavakat új kollagén előállítására, valamint a porc és kötőszövet javítására használja fel. A hidrolizált kollagének hasonló hatást nyújtanak, mint a glükozamin és a kondroitin. Fontos, hogy a kollagén szintézisét a C-vitamin segíti elő, így alkalmazása során az elegendő C-vitamin bevitelre is oda kell figyelnünk.

Létezik-e komplex megoldás az ízületek támogatására?
A Diamond Family ízületvédő keverék folyékony halmazállapotú, cukor-, laktóz és gluténmentes. A fenti összetevők mellett tartalmaz minden olyan összetevőt, amely segíthet megelőzni az ízületi problémát, ill. a már meglévő panaszok esetén segít csökkenteni a fájdalmat és gyulladást. A cikkben felsorolt összetevők mellet, C-vitamint (nélkülözhetetlen a kollagén termelődéséhez), zöldtea kivonatot és kurkumát (gyulladás csökkentés, antioxidáns), L-karnitint (erősíti a csontok mikroszerkezetét), B12 (fájdalomcsillapító hatás) és D3 (csont- és porcképződés) vitaminokat is tartalmaz. 

Neked ajánljuk

Blog

Hasonló receptek

Kollagén – a csodafegyver, amely nemcsak a bőrünket teszi szebbé

bővebben

Sikeres diéta, jól meghatározott étrend pajzsmirigy problémák esetén

bővebben

Karfiolkrémleves cheddar sajtos golyókkal

bővebben

Aranygaluska

bővebben