Hogyan működik a fehérjediéta?

Hogyan működik a fehérjediéta?

A Diamond Family fehérjediétájánál több program közül lehet választani, ezek az úgynevezett diétás programok. Minden egyes program hossza a kortól, a nemtől,  a jelenlegi súlytól és legfőképp a kitűzött célsúlytól vagy a tanácsadóval közösen meghatározott céltól függ. Minél nagyobb a leadandó súly, annál hosszabb a diétás program. Minden ember más, cégünknél ezért fektetünk nagy hangsúlyt a személyes vagy online konzultációra, hiszen így személyre szabottan tudunk diétás programot ajánlani. A találkozók során részletesen átbeszéljük a programot, a lehetőségeket, minden esetben személyre szabjuk a diétát, és mindenki ízlése szerint válogathatja össze a fehérjecsomagját, valamint javaslatot teszünk a sportolásra is. Tanácsadóink a konzultációkon kívül is az vendégek rendelkezésére állnak, hogy életmódváltásuk biztonságos legyen, egészségük megőrzése mellett. Természetesen bármelyik programunk elvégezhető tanácsadás igénybe vétele nélkül is, hiszen a termékek nemcsak csomagban, hanem önmagukban is megvásárolhatóak, ill. részletes programleírást tudunk biztosítani minden érdeklődőnk részére.Diéta menete lépésekre bontottan

A program több lépésből épül fel, amelynek során olyan új, kiegyensúlyozott életmódot alakítunk ki, amelynek egyes szabályait a diéta után is betartva könnyedén tartjuk meg új testsúlyunkat.
 
E l s ő  f á z i s  -  s a l a k t a l a n í t á s

A diéta első fázisa a salakanyogok kiürítése, ketózis állapotának elérése a cél, 5 nap alatt kiürítjük a cukorraktárakat és kialakul a ketózis állapota (elkezdődik a zsírszövetek lebontása). A szervezet már két vagy három nap elteltévela saját energiatartalékát (a bőr alatti és zsigeri zsírt) kezdi felhasználni. Az előre kiválasztott fehérjetermékek mellett zöldségek fogyaszthatóak (a tanácsadóval előre egyeztetett zöldségek listájáról).  Az első fázisban a teljes napi étrendet helyettesítjük fehérjetartalmú ételekkel és a megengedett zöldségekkel. Ezt a fázist „salaktalanításnak “ hívjuk, mivel a magas fehérje-, rost és vízbevitelnek köszönhetően (és a szénhidrátbevitel minimalizálásának) beáll a ketózis állapota és már 5 nap elteltével súlycsökkenés tapasztalható. Ebben a fázisban napi 6 darab fehérjetermék elfogyasztását javasoljuk.
 
6 fehérje alapú étel + zöldség + víz
 
Szabadon, korlátozás nélküli mennyiségben fogyasztható zöldségek és fűszerek az első fázisban (fél kilógrammtól 1 kilogramm): 
Káposzta és salátafélék: fejes saláta, fejes káposzta, kínai káposzta, ruccola, spenót, kelbimbó, fodros kel 
Gumósok: retek, zeller, zellerszár 
Grillzöldségek: gomba, padlizsán, cukkini, póréhagyma, spárga, zöldbab, patisszon 
Egyéb fogyasztható zöldségek: tök, uborka, articsóka, karfiol, cikória, édeskömény, brokkoli, 2 gerezd foghagyma
Fűszerek: só, bors, chili, zöldfűszerek, fahéj
 
Fogyasztható italok: gyógyteák, zöld és fekete tea, csapvíz, ásványvíz, kávé (feketén vagy steviával édesítve)
 
M á s o d i k  f á z i s  -  s ú l y c s ö k k e n t é s

A második fázisban – súlycsökkentés - egy fehérjeterméket kiválthatunk 200g csirke/pulykamellel vagy hallal, a további étkezéseket napi öt darab fehérjetermék helyettesíti. Ebben a szakaszban tovább folytatódik a zsírégetés és a magas fehérjebevitelnek köszönhetően az izomépítés. Nagyon fontos ebben a szakaszban is, hogy sok zöldséget fogyasszuk (az engedélyezett zöldségek listájáról) és a folyadékbevitelünk se csökkenjen 3,5l víz alá. A vacsoránk mellé (amely egy sós fehérjetermék) elfogyaszthatunk 50-100g magas fehérjetartalmú csirke vagy pulykamellsonkát is. Nagyon fontos, hogy a nap folyamán rendszeresen, 3 óránként elfogyasszuk az előre kiválasztott fehérjetermékeket, zöldséget és húst, hogy fogyásunk optimális legyen. Ez a fázis a program leghosszabb része, itt következik be a legnagyobb mértékű súlycsökkenés.
 
5 fehérje alapú étel + főétel húsból vagy halból + zöldség + víz
 
A szabadon fogyasztható zöldségek listája megegyezik az első fázisban fogyaszthatókéval, ill. kiegészíthetjük heti két alkalommal egy vöröshagymával.

Fogyasztható húsok és halat a második fázisban:
hús: csirkemell, pulykamell, nyúlhús
hal: pisztráng, süllő, fogas, tőkehal, afrikai harcsa, sügér

Heti 2-szer fogyasztható hús vagy hal:
 • sovány marhahús, lazac, koktélrák
Az elkészítéshez napi 2 evőkanál kókuszzsír megengedett. Ízesítéshez használható cukor helyett stevia alapú növényi édesítőszer.

 
H a r m a d i k  f á z i s  -  s t a b i l i z á l á s

A Diamond Family életmódváltó program harmadik, úgynevezett „stabilizációs fázisában“ kezdődik a szénhidrátok és a zsírok fokozatos beépítése az étrendbe. Akkor lépünk ebbe a fázisba, ha elértük a kitűzött célunkat vagy már csak pár kilogramm választ el. A ketózis állapota ebben a fázisban is fennmarad (amennyiben a tanácsadók javaslatait követjük, és nem vezetjük túl gyorsan vissza a szénhidrátokat), de a fogyás lassabb, mint az első és a második fázisban. Ez a fázis, akárcsak a negyedik, nagyon fontos a diéta szempontjából, hiszen ha ezek nélkül a lépcsők nélkül hagynánk abba a diétát, akkor a szervezetet nem szoktattuk volna hozzá újra a szénhidrátokhoz, ami visszahízást eredményezhet. A szénhidrátok és zsírok fokozatos bevezetése nemcsak napi egy "hagyományos" étkezés hozzáadásával, hanem az engedélyezett ételek listájának kibővítésével is jár.
 
4 fehérje alapú étel + 2 főétel húsból vagy halból + zöldség + víz

Fogyasztható húsok és halat a második fázisban:
hús: csirkehús bőr nélkül, pulykahús bőr nélkül, nyúlhús, sovány marhahús, sovány vadhús, máj,
hal: bármilyen hal 
plusz: napi 2 db tojás

Szabadon, korlátozás nélküli mennyiségben fogyasztható zöldségek és fűszerek az első fázisban (fél kilógrammtól 1 kilogramm): 
Káposzta és salátafélék: fejes saláta, fejes káposzta, kínai káposzta, ruccola, spenót, kelbimbó, fodros kel 
Gumósok: retek, zeller, zellerszár, karalábé
Grillzöldségek: gomba, padlizsán, cukkini, póréhagyma, spárga, zöldbab, patisszon 
Egyéb zöldségek: tök, uborka, articsóka, karfiol, cikória, édeskömény, foghagyma, vöröshagyma, paprika, paradicsom, avokádó (fél/nap)
Fűszerek: só, bors, chili, zöldfűszerek, fahéj

Fogyasztható gyümölcsök (1 darab vagy 1 marék):
Citrusfélék: grapefruit, narancs, mandarin, pomelo
Bogyós gyümölcsök: málna, eper, ribizli, áfonya
Egyéb gyümölcsök: zöldalma, sárgabarack

Fogyasztható tejtermékek (150g):
 • parmezán, sovány natúr joghurt, cottage cheese, túró, mozzarella
 

 
N e g y e d i k  f á z i s

A program negyedik fázisában magasabb szénhidráttartalmú ételek visszavezetése zajlik. A jojó hatás elkerülése végett fokozatosan vezetjük vissza a szénhidrátokat az étkezésbe. Abban, hogy az egyes lépéseknél mi fogyasztható, a személyes tanácsadó tud az érdeklődők segítségére lenni. Egy ,,engedékenyebb,, harmadik fázisról beszélünk, az ételekben lévő szénhidráttartalom növekszik. A negyedik fázisban már hagyományos köretek is fogyaszthatók, úgy mint a rizs, a krumpli és a hüvelyesek. Érdemes betartani a javasolt arányokat, és csak idővel, lassan emelni az adagolást, hogy a szervezetnek legyen ideje hozzászokni a nagyobb  mennyiségű szénhidráthoz.

3 fehérje alapú étel + 2 főétel húsból vagy halból + zöldség + víz

A harmadik fázisban fogyasztható húsok, zöldségek, gyümölcsök és tejtermékek kiegészíthetők köretekkel a negyedik fázisban:
 • 2 evőkanál rizs
 • 2 evőkanál burgonya 
 • 2 evőkanál hüvelyes (lencse, bab, borsó, csicseriborsó)  
 • 3 evőkanál magas szénhidráttartalmú zöldségekből (sárgarépa, kukorica, borsó, petrezselyem)
 

3 alapszabály diétánk sikeressége érdekében

A fehérjediétánk megfelelő működése érdekében három szabályt kell betartanunk, amelyek megszegése szigorúan tilos, hiszen lassíthatja a fogyást vagy megszüntetheti a ketózis állapotát: 
 1. Megfelelő mennyiségű folyadékbevitel: minimum 3,5 liter tiszta víz, zöld vagy fekete tea cukor nélkül. Ha kávézik, csak feketekávé fogyasztható napi két alkalommal, tej és cukor nélkül (steviával ízesíthető)
 2. Zöldségek fogyasztása: minimum fél kilogramm nyers, párolt vagy grillezett zöldség elfogyasztása az előírt szabadon fogyasztható zöldségek közül. A ketodiéta minden fázisában bővül a zöldségek listája, ami megtalálható az egyes fázisok részletes leírásánál. A zöldségek akár önállóan is elfogyaszthatóak ez egyes étkezések között, de köretként is ehetőek a főételek mellé. 
 3. Három óránkénti megfelelő mennyiségű fehérjebevitel: két fehérjeétkezés között körülbelül 3 órának kellene eltelnie. Az első étkezésre fél órával ébredés után, az utolsóra lefekvés előtt kerüljön sor. A diéta alatt lehetőleg kiegyensúlyozottan fogyasszunk édes és sós ételeket.
Tiltólistás ételek a diéta alatt

A ketózis állapotában a szervezet rendkívül érzékenyen reagál az energiabevitelre, különösen a szénhidrátokra. Ha ezen élelmiszerek bevitele magas, akkor a fehérjediéta hatástalan. Tilosak a cukortartalmú ételek és italok (csokoládé és pékáru, sütemények), lisztek, kenyér és tilos minden étel, ami gabonafélékből készült. Akár egy falat kifli vagy egy pohár sör is megállíthatja a ketózist, mivel magas a szénhidráttartalmuk. Ahhoz, hogy a ketózis újra felálljon a szervezetünkben 3-5 nap szigorú szénhidrátmegvonásra van szükség. 

A fehérjediéta alatt kerülendők a magas szénhidrát- és zsírtartalmú ételek, ide tartoznak az édességek, a cukorkák, a chipsek, a sós snackek, a péksütemények, a füstölt húskészítmények, az alkohol, az édesített italok, gyümölcslevek. A tejtermékek és a gyümölcsök fokozatosan kerülnek visszavezetésre az étkezésünkbe.

Diéta és testmozgás?
Az első fázisban, amíg a szervezetben bekövetkezik a ketózis állapota nem javasolt megerőltető testmozgás, ezt követően a megszokott vagy akár egy új sportág űzése is megengedett, ill. javasolt a program és később a súlymegtartás szempontjából. 
Az első fázisban a már megszokott tevékenységeket kell folytatni, nem ajánlott új sporttevékenységbe kezdeni. Az első időszakban (tapasztalataink alapján az első 3-5 napban) előfordulhatnak az ún. keto flu tünetek, amely influenzához hasonló tüneteket tud produkálni: gyomorfájdalom, fejfájás, gyengeség, fáradtság, izomfájdalom, szédülés, koncentrációs nehézségek vagy a sóvárgás a szénhidrátok után.

Szerencsére vannak módszerek, amivel csökkentheted a keto flu tüneteket, ilyen például:
 • az elegendő folyadékfogyasztás (legalább 3,5l): A ketogén diéta kezdetén, a szénhidrátok fogyasztásának csökkentése és a magas folyadékbevitel miatt gyakoribb a vizelési inger. A folyadékpótlás nemcsak azért fontos, hogy segítsen a méreganyagok kiürítésében, hanem segít az esetleg fáradtság vagy fejfájás leküzdésében is.
 • az elveszített só pótlása: Mivel többször kell majd pisilni, így több nátriumot és magnéziumot is veszíthetünk, ezért nyugodtan sózhatóak az ételekt, ill. fogyasszunk elegondó magnéziumot és káliumot vagy magnéziumot és káliumot tartalmazó ételt, például a zöld leveles zöldségeket. A magnéziumpótlás az izomgörcsök, a fejfájás és az alvási problémák csökkentésében is segít.
 • kimerítő súlyzós edzések elkerülése keto flu tüneteket tapasztalása esetén részesítsük előnyben a lazább és könnyebb sportokat, mint a séta vagy a jóga.
 • elegendő és kielégítő pihenés: Az alváshiány megnöveli a stresszhormonszintet, amitől rosszkedvűek is lehetünk. Ha nehezen tudunk elaludni, vagy gyakran felébredünk, csökkentsük a koffeinfogyasztást.

A sportolás a fehérjediéta alatt nem kötelező, de erősen javasolt, a program hatékonyságának növelése érdekében, illetve a későbbi a súlymegtartás szempontjából. A rendszeres testmozgás a diéta második fázisában ajánlott, de hogyan és mit sportoljunk ilyenkor?

Olyan edzésmódszert és tempót kell választanunk, amely közben nyugodtan tudunk beszélni, légzési nehézségek nélkül, a maximális pulzusszám maradjon 50 - 75 % alatt, ilyen sport például az úszás, a gyors tempójú séta, a kocogás, a kerékpározás, a sífutás, az evezés, a korcsolyázás, de ide tartozik olyan házimunka is, mint a takarítás vagy a kertészkedés. Sajnos tévhit, hogy napi 30 perc testmozgás elég, mivel átlagban 20 perc folyamatos aerob aktivitás után tér át a test a szénhidrátok égetéséről a zsírállomány felhasználására, ezért fontos, hogy a sporttevékenység 40 percnél hosszabb legyen. A fizikai aerob aktivitást legalább heti három alkalommal ajánljuk.

Hogyan tovább a diéta után?

A Diamond Family programja egy hatékony fogyókúra, de ha meg is szeretnénk tartani az elért eredményeket, akkor életmódváltásról kell beszélnünk, ahol a diéta alatt új étkezési szokásokat tanultunk, amelyeket hosszú távon is követnünk kell az optimális eredmények elérése érdekében. Az elért eredmény megtartásáért magunk vagyunk a felelősek, hiszen ha visszatérünk a rossz étkezési szokásokhoz, akkor a túlsúlyunk is visszatérhet. 

Ha meg tudjuk tartani a diéta alatt elsajátított alapszabályokat, elegendő kalóriamentes folyadékot iszunk, megfelelő mennyiségű fehérjét és zöldséget fogyasztunk, minimalizáljuk a szénhidrátokat és rendszeresen táplálkozunk, azzal hozzájárulunk a saját egészséges életmódunkhoz. Mindenki életében előfordulnak stresszesebb időszakok, olyan napok, amikor időhiány miatt nem tudunk megfelelően táplálkozni, ilyenkor jól jöhet, ha van nálunk egy Diamond Family snack, amely elfogyasztásával fehérjével töltjük fel a szervezetünket. Gyorsan elkészíthető vagy azonnal fogyasztható termékeink akár hosszútávon is fogyaszthatóak egy-egy étkezés kiváltására vagy egészséges nassolás céljából. A megfelelő mennyiségű és minőségű napi fehérjebevitellel hozzájárulunk nemcsak a súlyunk megőrzéséhez, de a fehérjefogyasztással a szervezetünk alapvető funkcióinak ellátásához és egészséges izomtömegünk megtartásához is.